6 gode råd til forældre med gamerunger

Fleur Bernburg, 13. februar 2018

Der er rigtigt mange forældre til gamere, som bekymrer sig om deres barns fysiske såvel som mentale helbred. En anden bekymring kan også gå på, at ens barn bliver asocialt og ensomt af de mange timer foran skærmen. Det er måske især forældre, som ikke selv har spillet andre digitale spil end 7-kabale og Candy Crush, som går og tumler med disse bekymringer. For når man kun ser gaming udefra, så ser det hverken sundt eller socialt ud. Men det behøver ikke være anledning til bekymring og panderynker, at dit barn er glad for og god til gaming. Det handler blot om, at håndtere og kultivere dit barns forhold til gaming på den rigtige måde. Her får du Jonas’ 6 gode råd til forældre med gamerunger:

  1. Vær Nysgerrig! I stedet for at gå og bekymre dig og udstikke forbud (”Du må kun spille 1 time om dagen…”), skal du være nysgerrig og gå i dialog med dit barn. Hvad er det for nogle spil, han/hun spiller? Hvad er det, de godt kan lide ved det? Hvad er svært? Hvad lærer de? Det er OK at lave nogle aftaler, som skal overholdes - men de skal tage udgangspunkt i dialog og kompromis med dit barn. Ikke uvidenhed og forbud.
  2. Det er OK at sætte krav. Du må hellere end gerne forvente og kræve noget af dit barn. Kræv, at han/hun får spist og sovet ordentligt. Kræv, at de også får bevæget sig – gerne udenfor i den friske luft. Men gør det på en dialogisk måde, hvor du samtidig hjælper dit barn til at se, hvorfor det er vigtigt også at holde kroppen sund og de fysiske relationer ved lige.
  3. Få øjnene op for det sociale udviklingspotentiale i gaming. I dag spilles rigtigt mange spil online – og selv hvis de spilles off-line, er der kæmpe store online communities, hvor spillere deler tanker, idéer og tips med hinanden. På den måde indebærer næsten al gaming en masse kommunikation og samarbejde med andre mennesker. Ofte er disse mennesker fra andre lande, så det er ikke bare et socialt fællesskab – det er også tværkulturelt. Derudover er der i dag et væld af lokale foreninger og klubber, som faciliterer gaming og e-sport. Dvs. at det ikke kun er online, det er muligt at være social gennem gaming – det er også muligt fysisk! Er dit barn ikke allerede en del af et fysisk gaming-fællesskab, så hjælp ham/hende med at finde frem til det nærmeste mødested.
  4. Hjælp dit barn med at blive bedre til det, han/hun har talent for. Nogle er gode til fodbold, nogle til at tegne og andre igen til at danse. Men hvad hvis man ikke er ret god til nogle af disse ting, men til gengæld er god til at spiller Counter Strike eller Fifa? Tag ikke det, dit barn er god til, fra ham/hende! Hjælp dem med at dyrke det. For det er vigtigt, at få lov til at være god til det noget. Det kan være et kæmpe selvtillids-boost, at være god og blive bedre til noget. Så har dit barn talenter inden for e-sport, så hjælp dem med at få flere succesoplevelser.
  5. Brug gaming som udgangspunkt for at tage en dialog om digital dannelse. Spørg ind til, hvad det er for en tone, dit barn oplever online. Hvordan påvirker det dem, og hvordan håndterer de det? Gennem nysgerrighed kan du kultivere dit barns tanker omkring online adfærd.
  6. Skub interessen for gaming med over i skolen. Når man spiller online spil, er det vigtigt at kunne kommunikere hurtigt og præcist. Derfor er det et must for dit barn at blive god til engelsk. Og hvorfor ikke hjælpe barnet til at koble det, de lærer i engelsk i skolen, med det de skriver på computeren derhjemme? Sæt fx post-it-sedler på skærmen med de ord og/eller grammatiske regler, som de arbejder med for tiden. Så får de brugt det de lærer, i det de synes er sjovt. Et godt eksempel er forskellen på hvornår man bruger ”to” ”two” og ”too” på engelsk. Hver gang barnet så skal bruge ét af de ord, kigger de på sedlen – og lærer dermed den korrekte brug af de tre på en sjov og relevant måde.

Jonas dyrker selv e-sport og er en del af TrainE, som faciliterer LAN parties og underviser i e-sport. Læs mere om dem på deres hjemmeside.

Har du også noget på hjertet?

Er du ekspert på noget med spil eller iværksætteri? Eller har du en holdning til en aktuel debat om gaming, eSport, spiludvikling eller noget helt fjerde relevant?

Så tøv ikke med at kontakte os! Vi er altid åbne for bidrag til vores blog.

Kontakt vores daglige leder Fleur Bernburg på 42951942 eller fleur@denfynskespilfabrik.dk.

Indlæser Samtale